Betalt för att leva värderingarna

Emma Forsgren

Emma Forsgren

För mig och oss på Doings är bland det viktigaste som finns att leva som vi lär – att sluta snacka och börja göra. Det gäller förstås också våra värderingar och vår kultur – och att ha strukturer som gör det lätt att göra rätt. En del i det arbetet handlar om att ha lönekriterier som speglar detta. Våra värderingar består inte av några få ord utan en tydlig formulerad kompass i våra LEVA-principer:

  • Värdera tillit före kontroll
  • Värdera personligt engagemang före dokumenterade kunskaper
  • Värdera relationer och samarbete före processer och verktyg
  • Värdera medledarskap före hierarkiskt chefskap
  • Värdera resultat före arbetsmetod
  • Värdera handlingskraft och initiativ före detaljplanering
  • Värdera välmående före finansiella resultat

(LEVA är en ordlek med Doings grundare LEna + EVa, vilket syftar på att må bra, ha energin att leva fullt ut, såväl på jobbet som i övriga livet. Man ska för övrigt inte missa möjligheten att leka med ord, tycker vi 😉)

Lönekriterier

Dessa LEVA-principer guidar oss rätt 11 gånger av 10! Förutom när det kom till vår lönesättning som jag skrev om förra veckan . Så i samband med att vi äntligen gjorde om den, med fokus på hållbarhet, samarbete och välmående, var det hög tid att också förtydliga hur vi sätter själva lönen. Även det hade vi såklart slarvat lite med. Inte med att sätta den på ett vettigt sätt såklart. Men med att göra det tydligt, transparent och så enkelt som möjligt. (Bagarns barn, ni minns.)

Och när det kommer till våra lönekriterier är jag om möjligt lite extra stolt, då vi har en tydlig förväntan på just kulturen – att leva som vi lär. En tredjedel av grundlönen baseras nämligen på just detta!

Lönekriterier och lönekriterier…

Vi kallar dem Byråbollarna. Själva ordet lönekriterier fick nämligen till och med bagarn med familj att gäspa. Våra Byråbollar består av tre delar: Beläggability, Medledarskap samt Sälj och affär.

Vår existens, vår frihet och vår lönesättning bygger på att vi har en långsiktig förmåga att säkra våra intäkter. Det gör vi på flera sätt. Fakturering är det tydligaste och viktigaste. Men utan fokus på det andra har vi inte mycket att fakturera. Våra styrkor är bland annat vårt engagemang, vår kompetens, vår nyfikenhet och vår vilja att ständigt lära, våra relationer och vårt LEVA. Allt det spelar in när vi sätter och utvärderar våra grundlöner.

Beläggability

Ju högre beläggability, desto mindre risk att man är obelagd och därmed mindre ekonomisk risk. En viktig faktor i vår lönesättning är därför förmågan och erfarenheten att belägga sig själv och kliva in i olika typer av uppdrag. Beläggability handlar om erfarenheten, kompetensen och konsultmässigheten att kunna ta en bredd av uppdrag. Och såklart, leverera in a Doings way – dvs med 110% fokus på kund, kvalitet, kreativitet och värde.

Medledarskap

Vår ambition och framgång är att arbeta i team på olika sätt. Medledarskapet står för att leda sig själv men också varandra, t.ex. att samarbeta och kompetens- och affärsutveckla oss som doers och byrå. Alla är kulturbärare och engagemangsspridare – och bidrar till att Doings kultur bibehålls och utvecklas. Att få andra, inklusive våra kunder att känna sig uppskattade, att de utvecklas och är hjältar, får oss att studsa upp ur sängen på morgonen. Att dessutom ta ansvar för sig själv och finnas där, ställa upp för varandra och vara LEVA-och Doingsambassadör i handling och beteende. Allt det är superviktigt för oss och något vi hela tiden strävar efter.

Sälj och affär

Säljet är en förutsättning för vår verksamhet och pengar vår frihet. Pengar är inte anledningen till att vi lever men det är vårt syre. Vår säljstrategi och framgång är att gräva där vi står och att sprida vårt engagemang och vår kunskap, inspirera och våga utmana. I Säljbollen ingår att nätverka och att i uppdraget säkerställa att vi har en grym relation kvar hos kunden och att se nya möjligheter. Att alltid ha Doingshatten på sig och tänka helhet och sund ekonomi. Och så vill vi alltid utmana oss att hitta nya kunder och spännande uppdrag – både till oss själva, till andra och oss som byrå.

Ständig utveckling

Inget av det här är knappast facit på en gång. Allt är ju en iterativ process. Vi utvärderar på vägen och skruvar tillsammans. Nu har vi en bra start och goda förutsättningar för vårt fortsatta växande – med tydlighet, samarbete, utveckling och det vi verkligen värderar i fokus – win-win-win för både Doings, alla doers och våra kunders utveckling!

/Emma

Dela inlägget