Tillit som ger resultat

Eva Lindvik

Eva Lindvik

Hur kan man prestera på topp och samtidigt må fantastiskt bra? Vilket är det ultimata ledarskapet för att möjliggöra det? Dessa frågor är vad som driver Sunniva Fallan Röd varje dag, då hon åker med båten från hemmet på Lidingö över till jobbet som VD på Yasuragi, på andra sidan vattnet. Ett driv som har gett resultat!

Det är 2018 års vackraste morgon denna majdag. Solen lyser från en klarblå himmel, det är vindstilla och det glittrar magiskt fint i vattnet nedanför det japanska spa- och konferenshotellet i Nacka. Redan på parkeringsplatsen känner man lugnet och stillheten. Inne i restaurangen äter spagästerna frukost i sina blå-vita yukatas och tofflor. Jag häller upp en kopp grönt te, fastän jag vanligen dricker kaffe. Sunniva möter upp mig, leendes i sin mörkblåa Yasuragi-kostym, med ett varmt handslag. Hon tar en kopp kaffe och sen vi går ut på terrassen och sätter oss ner i solen för att prata om ledarskap i förändring.

Sunniva klev på som vd för Yasuragi för tre år sedan. Hon har dock känt sig som chef sedan hon var 5 år, berättar hon. Har alltid tagit mycket ansvar och engagerat sig. Redan vid 19-års ålder var hon chef för en grupp på 50 medarbetare så hon har verkligen testat på det mesta inom ledarskap, både det som fungerar och det som inte fungerar. Självinsikten är hög hos Sunniva, det märker jag direkt. Och hon är väldigt resultatdriven! Men det intressanta är att Sunniva inte pratar om resultat på ett traditionellt sätt. Det är hennes övertygelse om vad som leder till resultat som gör vårt samtal så inspirerande.

Sunniva ger sitt recept på en gång. Det handlar om två saker, säger hon:

  1. Bygg tillit
  2. Ha tålamod

Vad menar hon med detta då? Jo, man måste jobba med förändringen inifrån och ut. Jag måste ju börja med mig själv, menar Sunniva. Som ledare måste jag vara medveten om hur jag beter mig, och hur det påverkar andra. Jag vill kunna konsten att välja hur jag skall bete mig, säger Sunniva. Vidare är det viktigt att vara medveten om vad det innebär för mig som ledare att ha makt. Sunniva förespråkar att makt istället skall användas som kraft i det goda ledarskapet!

Men hur har ni byggt tillit i hela organisationen då, frågar jag. Detta har man jobbat hårt på de senaste åren, berättar hon. När Sunniva började hade man jobbat ambitiöst med att stärka självledarskapet i organisationen. Sunniva ville bygga en organisation driven även av lust och passion snarare än bara prestation. Som en viktig grundpelare ville Sunniva hjälpa alla medarbetare att hitta ett högre syfte med jobbet. Det är således en återkommande dialog i bolaget.

Centralt i Yasuragis ledningsgrupps övertygelse om att tillit skapar resultat ligger den emotionella kompetensen; att veta hur du känner. Det är ju det känslodrivna beteendet som påverkar och skapar genuinitet, säger Sunniva. Utifrån den övertygelsen var det därför självklart att alla skulle få gå en gedigen utbildning för att träna upp dessa kompetenser. Självklart i hjärtat men inte 100%-igt i hjärnan, säger Sunniva. Det fanns inga siffror på ROI eller effekter på resultat från utbildningen. ”Jag bara visste att detta var vad vi behövde för att bli bäst på det vi håller på med!”

Jag vet inte om det är Petter Stordalens och Nordic Choice´s People-First-värderingar i ryggen som gav henne detta mod eller om det bara var hennes egen övertygelse. ”Men jag frågade inte, vi bara körde!” berättar hon. Och COO för Nordic Hotels & Resorts, Trond Bastiansen, gav oss full tillit, fortsätter hon, vilket skapade en ENORM motivation hos oss! Sunniva fullkomligt strålar när hon berättar om detta. ”Här fick jag verkligen inse kraften i att ge och få full tillit, wow vilken känsla!!”

Nu har majoriteten gått den emotionella kompetensutbildningen i närvaroträning och mindfullness och det har verkligen gett effekt på tilliten i organisationen. Hur märks det, undrar jag? Ja, genom att de inte längre har några medarbetarsamtal, till exempel. Idag har de istället utvecklande samtal med tre enkla frågeställningar som diskuteras gåendes i 30 minuter; Hur mår du? Om allt var möjligt – hur är det då? Vad vill du förändra? Medarbetaren sammanfattar sedan samtalet och formulerar ett par mål som de själva vill ha. Ett stort lyft för alla och särskilt för ledarnas energi. De får många trevliga promenader med enkla och genuina frågor att prata om tillsammans.

Flera effekter: man har skippat alla informationsmöten. Vad gör man istället, undrar jag. Vi har tillitsövningar, svarar Sunniva och berättar med stor inlevelse om olika övningar de gör med hela gänget för att ständigt fortsätta stärka tilliten mellan varandra. Jag ser att ögonen tåras bakom solglasögonen då hon berättar vilka effekter det ger för alla och på resultatet. Det har aldrig gått så bra som nu! Hennes övertygelse visar sig stämma.

Sunniva reflekterar i sammanhanget över det som ofta kallas för det kvinnliga ledarskapet. Att som kvinnlig ledare våga lita på din EQ – lär dig mer om den intuitiva kompetensen och koppla sen ihop den med hjärnan, säger hon. Jag tänker att Sunniva faktiskt har hittat det ultimata ledarskapet. I sig själv och sin övertygelse som manifesteras i handfast handling och stor passion! Dessutom i en enastående vacker, stillsam och tillitsfull miljö.

Jag lämnar Yasuragi.

”Hej då, Eva”, säger receptionisten när jag går ut genom glasdörrarna.

 

Dela inlägget