Det är inte tanken som räknas!

Doers

Förändring. Det där ordet som vissa älskar och andra hatar men som vi alla ändå behöver förhålla oss till. Många organisationer och verksamheter tävlar just nu i förmågan och kraften att genomföra förändring. 

Den kanske hetaste förändringstrenden just nu är den digitala.Men oavsett om förändringen handlar om digitalisering, kultur eller att bygga ett attraktivt arbetsgivarvarumärke – eller kanske en kombination av alla tre – så behöver man förbereda sig. Precis som idrottare förbereder sig inför sina tävlingar.

Tre tips till förberedelserna:

 1. Hitta förändringens varför!
  • Definiera varför ni ska genomföra förändringen redan från början.
  • Ett tydligt formulerat ”varför” motiverar och skapar mening. När det blir stormigt och jobbigt, vilket det kommer att bli, tjänar varför:et som en stabil grund att landa på och navigera utifrån.
 2. Bli medveten om att förändring är en krokig berg- och dalbana.
  • Acceptera att förändring som sker på riktigt är en berg- och dalbana. Inte minst känslomässigt. Ibland vill man ge upp och ibland är man hög på lycka över framgångarna. Båda delarna behövs och det faktum att båda finns där är en del av att göra en riktig förändring. Det handlar om att träna pannbenet innan så att det är förberett och håller.
 3. Sätt upp delmål och mål!
  • En förändring utan tydlig riktning är slöseri av resurser och tid. För att inte tappa farten är det viktigt med både delmål och mål. Och att fira såväl segrar som lärdomar längs vägen!

Men det finns ett fjärde tips. Kanske det viktigaste av dem alla. Det är det som handlar om att göra. Att göra förändring. Att faktiskt stiga upp från startblocken och bara börja.

Utifrån min erfarenhet handlar det om att som ledare skapa ett movement av rörelse som tar förändringen framåt. Ett movement där du som ledare istället för att skapa powerpoints skapar förutsättningarna för dig och dina medarbetare att göra förändringen. För låt oss erkänna en sak; en powerpoint kommer aldrig kunna göra en förändring. Powerpointen är den där snuttefilten som behöver släppas när tävlingen börjar.

Det är människorna som gör och skapar förändring. Och förändring är inte förändring så länge det är en tanke – det är förändring först när det sker. På riktigt. Så i det här fallet är det faktiskt inte tanken som räknas.

P.S. Om jag skulle få ge ett femte tips så är det att våga ta hjälp! Både till förberedelserna och till själva tävlingen. Underskatta inte vikten av rätt utrustning, en coach som hjälper i förberedelserna, en hejarklack under själva loppet, vätskestationer längs vägen för ny energi, någon att fråga om vägen när man tappat bort sig och någon som hjälper till att hålla tävlingsbanan ren.

Dela inlägget