Bygg in lärandet i organisationen från start

Nu börjar det klia i fingrarna för oss kompetensutvecklingsnördar. Länge har vi som jobbar kompetensutveckling stått beredda för det som nu verkar hända.

Vad är det vi väntat på? Jo, att det nu ska ges ett större ansvar för arbetsgivarna att satsa på kompetensutveckling.

Utredningen som presenterades handlar i korthet om att stärka arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga.

Vi vet ju alla att det saknas kompetens inom många områden. Bara inom IT sektorn behövs det, enligt en prognos från branschorganisationen IT- och Telekomföretagenbara, ca: 70 000 nya programmerare år 2022. Att fortsätta harva på med en ”traditionell” rekryterings och Employer Branding strategi i en tid då utbud och efterfrågan inte är i samklang kan bli en dödsstöt för många företag och organisationer framåt.

Den nya utredningen ligger helt rätt i linje med att underlätta för omställningen på arbetsmarknaden. I och med det kan anställda  utveckla sin kompetens alternativt nygga ny kompetens genom ett tydligare krav och ägarskap från arbetsgivarens sida.

Men det är ingen lätt fråga. Vi stöter på många arbetsgivare som sliter sitt hår och inte vet hur och var de skall börja. Här ger vi er några tips utifrånvåra erfarenheter, så att ni kan börja i rätt ända för att bygga in lärandet organisationen från start:

Alla nivåer och perspektiv behövs

Utgå från verksamhetens OCH Individens behov i frågan kring kompetensutveckling på kort och lång sikt

Strategin?

Se över din rekryteringsstrategi – hur väl är denna integrerad med lärande och utveckling?

Affärens behov främst

Utmana traditionella sätt att lära och rekrytera – sätt affären, kundens och medarbetarens behov som utgångspunkt

Tänk förflyttning

Ställ dig alltid frågan – hur kommer den här rollen se ut om 6 månader – 1 år – 2 år osv? Vilken kompetens kommer krävas då och hur kommer vi som bolag och varje enskild medarbetare tillsammans säkerställa den förflyttningen?

Vi hoppas innerligt att 2020 är året då kompetensutveckling och rekrytering gifter sig samman så att arbetsgivare får möjlighet att strategiskt planera årets och framtidens behov av kompetens!

KBK! 👊🏼

Om du vill ha mer inspiration eller vända och vrida på frågorna som rör ert lärande så är vi bara en kaffe bort! ☕

Hoppas vi ses och hörs i vimlet!

Dela inlägget