Mer måndagar åt folket!

Johanna Friman

Johanna Friman

En av våra viktigaste drivkrafter på Doings handlar om att skapa mer engagemang på våra arbetsplatser. För helt ärligt – det är på tok för många som känner sig oengagerade på jobbet! Gallup gör årligen stora, globala forskningsrapporter om engagemang och enligt demår vi som allra bäst på helgerna medan vårt välmående dippar på måndagar, för många redan på söndagskvällen. Känner du igen dig? Inte jag.

 

Jag går uppenbarligen mot strömmen, men jag erkänner. Jag älskar måndagar! Hur härligt gött ledigt jag än har haft det i helgen med himmel, hav, bastu, sprakande brasa och ett och annat sällskapsspel känns det ändå pirrigt och mysigt att somna på söndagskvällen. Och veta att när jag vaknar sätter veckan igång igen.

Provocerande positiv

Nu tycker ni antagligen att jag låter sjukt klämkäck. Och kanske hade en av våra älskade kunder rätt när hon för ett tag sedan beskrev mig som ”provocerande positiv” (hallå, med glimten i ögat så klart). Kanske är jag bara född positiv. Eller så handlar det om något helt annat.

3 viktiga parametrar för engagemang på jobbet

Förra veckan skrev Emma om hur vi på Doings får betalt för att leva våra värderingar och hur viktigt det är för oss att leva som vi lär. Men vad är det då som gör att jag inte får söndagsångest och förblir positiv trots långa to-do-lists? Enligt Randstand Employer Brand Research 2020 kan vi se att tre av de viktigaste faktorerna när vi väljer jobb är:

  1. MENING/TRIVSEL: Trevlig arbetsmiljö, att personliga värderingar överensstämmer med företagets
  2. BALANS JOBB/FRITID: Flexibla arbetstider, möjlighet att jobba hemifrån
  3. STÄNDIG UTVECKLING: Intressanta arbetsuppgifter, möjlighet till utveckling

Gammal skåpmat måhända, parametrar som år ut och år in byter plats med varandra på prispallen. Vi vet att de är viktiga, javisst. Frågan är hur vi GÖR?

Kultur, struktur och kommunikation

Anledningarna till att jag känner mig engagerad, pirrig men lugn när jag ska somna på söndagskvällen är flera: jag känner mig betydelsefull, delaktig, älskad och fri att vara precis den jag är, även dagar då jag inte är provocerande positiv. Hos oss är det viktigaste som finns att få våra kunder att växa och att utvecklas och ha kul tillsammans. Samtidigt som vi vill hålla i längden och kunna leva våra liv fullt ut. Det finns massor av eld och glöd, men vi får inte brinna ut. Våra måndagar (och alla andra dagar) är resultatet av det vi skapar i vår struktur, kultur och kommunikation:

 

Struktur – vår magiska brygd

Vi har vårt manifest i ryggen som guidar oss i allt vi gör. Den är formad som en magisk brygd med de sju droppar som är viktigast för oss, såväl i vårt eget bolagsbygge som i våra kundleveranser.

Kultur – vårt väsen

Hela vårt väsen på Doings bygger på vår kultur. Ordet kultur betyder ”att odla” – och som vi prioriterar att odla den! Varje dag. Vår kultur bottnar i en stark tro på det vi gör och vår tillit till varandra. Och det magiska receptet till vårt engagemang handlar kanske om att vi verkligen månar om att hitta den härliga helgkänslan i vardagen. Till exempel börjar vi alltid veckan med Monday Boosts då vi ses och tankar energi och delar erfarenheter och lärande. Vi fokuserar på hur vi mår och hur det går. Ibland är det feststämning med mimosas och ballonger, ibland gos med någons hund. Oftast är det fullt kund-, leverans- och problemlösarfokus. Ibland ses vi på en filt i en park, det senaste året har det mesta förstås skett digitalt. Alldeles oavsett så stärker det längtet till att gå till jobbet efter helgen!

Kommunikation – vår ständiga energipåfyllnad

För oss innebär vår kommunikation att alltid fokusera på att LEVA och att LÄRA – i stort och i smått. Att uppmuntra och hjälpa varandra att hitta rätt sätt att jobba som funkar för just mig just nu – med såväl familj och kunder som med oss själva i fokus. Och så vill vi ständigt lära oss nytt, annars slocknar gnistan snart. Och vi boostar varandra något ohämmat. Vi använder Slack som intern kommunikationskanal där vi tydligt har olika trådar som exempelvis #ständigtlärande och #skryt vilka båda går varma. (Och det ÄR underbart med emojisar och hejarop! 🥰)

Så, härmed önskar jag mer roliga, positiva, engagerande och längtansvärda måndagar åt hela folket. Det är vi värda! Dessutom törs jag lova att det skapar de bästa förutsättningarna för att odla en oslagbar kultur och hållbara resultat på sista raden. Bara en sån sak.

Dela inlägget