Så göra vi när vi väcka våra hjärnor

Är det bara jag eller är det fler som tycker att ordet ”medarbetare” andas 1900-tal och kan uppfattat aningens förminskande. Det kanske bara är jag som ser framför mig en hierarkisk struktur med en man (ja, det är oftast så fortfarande…) som talar till folket. Lite som kungen som talar till medborgarna. Det är förvisso inget fel med den liknelsen. Jag får bara inte ihop ordet med framtidens organisationskultur och medledarskap. Det är dags för ett nytt!

Nya krav

Ut på arbetsmarknaden väller nya generationer och ställer nya krav på organisationer, ledarskapet och kulturen. Företagskulturen är det allra viktigaste för dessa när de letar arbetsplats. Dessa generationer är mästare på nosa upp den organisationskultur som passar dem. Det har vuxit upp i en värld full av möjligheter och val. De väljer helt enkelt det som passar dem. Och väljer bort det som inte passar!

Höga förväntningar

De är inte bara mästare på att nosa upp rätt kultur de ställer också höga krav på delaktighet och feedback, vet vi. Dessutom har de en superflexibel syn på format på arbetet, man arbetar helst i projekt eller nätverk snarare än livslånga anställningar. De har en medfödd vana att navigera i detta hav av valmöjligheter och är därmed, tror jag, oändligt mycket bättre på att leda sig själva. De har sedan barnsben fått träna på att välja, prioritera, nätverka och globalisera sig. En träning som har skapat vassa självledarkompetenser.

Nytt ord?

Att dessa generationer skulle acceptera att kallas för medarbetare håller jag inte för sannolikt. Visserligen är ”med”- delen i ordet förenande och skapar en känsla av delaktighet men jag tror inte det mappar mot den nya generationens nya, och med rätta, högt ställda krav.

Framtidens arbetsliv (det är redan här förresten!) präglas av denna generations inträde på arbetsmarknaden. Dessa har kompetensen, förväntan, modet, erfarenheten och viljan av att vara med och påverka och leda organisationer framåt. Vilken häftig kraft! För att möta detta krävs massor av oss. Nyfikenhet, prestigelöshet, ödmjukhet till exempel.

Och ett nytt ord. Medledarskap är ordet!

Dela inlägget