Våga leva och leda med tillit som grund

Johanna Friman

Johanna Friman

För några år sedan gjorde vi världens bästa övning hos oss på Doings. Den gick ut på att vi fick identifiera vilka värderingar som var absolut viktigast för var och en av oss. Och inte bara vilka värderingar som gällde på jobbet. Utan de viktigaste grundläggande värderingarna för mig som person och framför allt hur andra märker och ser att jag har dessa värderingar.

Denna övning öppnar upp och är brilliant. Vi lär känna varandra mer på djupet och den gör att vi förstår varandra och våra olika behov och drivkrafter mycket bättre. Jag gillar den så starkt att jag har genomfört den på hela min (stackars) släkt och mina (stackars) vänner. Övningen ligger som en självklar start på våra kontinuerliga (nåväl, vi har i.a.f. kört tre) familjeråd här hemma, tonårskidsen och jag. Efter lite himlande med ögonen tycker t.o.m. de att övningen är givande (inbillar jag mig).

 

Tillit före kontroll 

Vi på Doings har sammanfattat vår grundfilosofi i sju principer. Den första lyder värdera tillit före kontroll. Jag älskar detta manifest och det betyder så mycket för mig. Tilliten är själva grunden för att jag ska känna mig fri att agera och utvecklas.

Tillit och psykologisk trygghet har verkligen blivit allt mer aktuellt i dialoger med våra kunder. Frågan började komma upp mer i och med distansarbetet i början av Corona. Gjorde vi verkligen vad vi skulle hemma? Men de flesta vill förstå vad som behövs och hur man gör för att stärka sitt teams hälsa, effektivitet och engagemang.

 

Psykologisk trygghet grunden för framgångsrika team 

”Psychological Safety is a condition in which human beings feel included, safe to learn, safe to contribute, and safe to challenge the status quo – all without fear of being embarrassed, marginalized, or punished in some way.” 
– Clark 2020

Forskningen talar sitt tydliga språk: de som är mest trygga med varandra är också mer innovativa, effektiva och lär sig mest.

Team med hög psykologisk trygghet:

  • rapporterar fler fel och brister
  • och är effektivare!
    (Källa: Amy Edmondson)

Medarbetare med högre psykologisk trygghet:

  • är mindre benägna att säga upp sig
  • är bättre på att utnyttja olika idéer från sina kollegor
  • skapar mer lönsamhet
  • graderas dubbelt så ofta av sina chefer som de mest effektiva
    (Källa: Googles projekt Aristotle)

 

Vad uppnår du genom att våga vara öppen

Öppenhet och tillit brukar användas som uttryck för att karakterisera väl fungerande, harmoniska och produktiva arbetsgrupper. Å ena sidan är tillit i din grupp en förutsättning för att du ska våga vara öppen. Å andra sidan är det just öppenhet mellan dig och dina kollegor som skapar tilliten. De två begreppen står alltså i ett ömsesidigt beroendeförhållande till varandra.

 

Det är det här som är så viktigt när grupper kommer i låsning tycker jag. ”Jag kan inte vara öppen med dig för jag litar inte på dig – du säger samma sak till mig. Vi sitter fast”. Den stora frågan är här hur ledare och kollegor kan våga öppna upp och skapa ett tryggare klimat.

 

5 tips för att öka psykologisk trygghet

Fem fredagstips HUR du lägger grunden för mer öppenhet och tillit för att öka den psykologiska tryggheten: 

  1. Visa dig sårbar: Börja med dig själv. Våga visa dig sårbar och var öppen med om du inte kan eller att något är svårt för dig. Påminn dig om att du skulle kunna ha fel.
  2. Var nyfiken: Ställ öppna frågor, lyssna aktivt och sätt en struktur så att alla kommer till tals. Vi behöver varandra för att lära.
  3. Våga testa: Släpp idén om att alltid göra rätt! Att lära handlar både om att göra och att utvärdera.
  4. Se lärosituationen: Se ditt jobb som ett sätt att lära och utvecklas. Se till att ställa frågan i ditt team: ”Vad lärde vi oss av detta?”
  5. Skapa förutsättningar: Reflektera mera! När är du trygg och när är du otrygg? Hur känns det, vad behöver du och vad behöver teamet?
    Reflektera högt tillsammans.


Är du nyfiken och vill prata om värderingar, tillit eller hur er organisation kan förbättra sin psykologiska trygghet? Hör av dig så tar vi en Coronasäker glass i solen – jooodå, den kommer på måndag. Solen alltså, med 20 graders värme 😊.

Alltså, jag känner att jag kan prata huur mycket som helst kring detta. Det får bli en uppföljande blogg helt enkelt. Då kan vi fördjupa oss i hur vi kan våga ge och ta emot feedback med den psykologiska tryggheten som grund. Hörs igen!

Dela inlägget