Soft skills i innovationsarbete
Eva Lindvik
Som jag har sett fram emot #förändringslunch med Susanne Fuglsang! Kvinnan med den ubercoola titeln Queen of Hacks och innovationskatalysator på Innovation Pioneers.
Vi ses på Berns asiatiska och sätter oss i de röda sammetssofforna under de enorma kristallkronorna. När de rekommenderade bento-boxarna serveras är vi redan långt inne i samtalet. Susanne har en enastående förmåga att skapa värde och djup i våra dialoger och vår relation. På nolltid. Något som är lite av hennes signum, så väl privat som professionellt.
Susanne hjälper företag att vässa sitt innovationsledarskap så att det engagerar alla i hela organisationen. Hon arbetar med att skapa innovationsmötesplatser och kreativa idéprocesser i strategiska innovationsprojekt. En oerhört komplex uppgift då det spänner över så många områden, i en mycket snabbföränderlig värld. Här handlar det om att leda förändringen med samverkan och samskapande i fokus och skapa värde i dialogerna!
”Framtidens människa är den som kan förstå många olika perspektiv”
För att lyckas driva dessa typer av projekt krävs att man är nyfiken, menar Susanne. När allt förändras exponentiellt finns det ingen chans att förstå och kunna allt, då är det viktigt att vara nyfiken för att ta till sig ny kunskap och förstå flera perspektiv, kunna lägga ihop dessa och agera utifrån det. Hon är tacksam att hon har fått gåvan att vara passionerat nyfiken. Men är man inte det, då kan man vara ”disciplinerat nyfiken”. För utan nyfikenhet och livslångt lärande blir det svårare att hantera framtiden, menar Susanne.
Utöver nyfikenhet krävs att man fortsätter att finkalibrera sina soft skills. Framförallt förmågan att lägga undan sitt ego och lyssna mer, påpekar Susanne. Genom att lyssna mer kan du spegla andra och få dem att växa. Det här är centralt i Susannes intention då hon jobbar med innovationsledares drivkrafter. Genom att använda sina egna soft skills kan hon hjälpa dem att hitta sin mission och använda den transparent i sitt ledarskap. Här har jag gjort en egen inre utvecklingsresa, berättar Susanne. Jag har gått ifrån att vara en lyssnare och betraktare till att vara en berättare. Nu brinner jag för att hitta och dela stories från de som inte i vanliga fall inte hörs! Det inspirerar mig mycket, strålar Susanne!
Men vi måste ändå prata om det här med innovation, säger jag. Min bild är att själva ordet kan skapa lite komplex och en känsla av att ligga efter eller tro att andra gör mycket bättre och är coolare än oss. Susanne håller med men förklarar samtidigt att man ofta associerar innovation med disruptiv innovation, dvs en innovation som vänder upp och ner på rådande spelplan. Men innovation kan lika gärna vara att anpassa din verksamhet efter rådande förutsättningar, säger Susanne. Ett viktigt klargörande!
Innovation = anpassa din verksamhet efter rådande förutsättningar
Centralt i hela idén i hur man skapar innovation är att främja mer samverkan, dvs. att börja dela kunskap mellan varandra över gränserna, både geografiskt, kompetensmässigt och kulturellt. Vi måste börja inse och förstå varför det är en nödvändighet och något positivt, säger Susanne. Genom att skapa denna samverkan i organisationer och i samhället bygger man grunderna i en innovationskultur. Det är precis vad Susanne ägnar sig åt som innovationskatalysator.
Utöver att hjälpa organisationer att öka sin innovationskraft, har hon en alldeles speciell passion för att inspirera kvinnor i alla åldrar att ta för sig mer inom teknikområdet. Susannes engagemang fullkomligt strålar när hon pratar om det här. Det är empowerment, säger hon! Vi måste inse vilken makt det innebär för kvinnor att lära sig och engagera sig inom tech! säger Susanne.
I den frågan är Susanne själv det största föredömet. Han har alltid varit först eller tidigt ute i många teknik- och innovationsfrågor, genom hela sitt liv. Jag är så fascinerad över hennes livsinställning; att alltid leta sig till arenor där hon inte känner sig bekväm, bara för att det är där hon utvecklas som mest. Som när hon som 50-åring insåg att hon ville lära sig mer om VR och började volontärarbeta för VR Sverige och använda sin passionerade nyfikenhet för att lära sig. Efter ett tag var det hon som arrangerade ett coolt och välbesökt VR-event!
Jag är fylld av enorm inspiration av Susannes kompetenser och driv samt (lite för mycket) av den smaskiga efterrättsbufféen. Stort TACK för att du tog dig tid att träffa mig idag Susanne!