Psykologisk trygghet och/eller psykosocial arbetsmiljö

Eva Lindvik

Psykologisk trygghet och psykosocial arbetsmiljö: Vad är skillnaden – och varför spelar det roll?

Eva Lindvik

Psykologisk trygghet och psykosocial arbetsmiljö: Vad är skillnaden – och varför spelar det roll?

Psykologisk trygghet och psykosocial arbetsmiljö. Två begrepp som ofta nämns tillsammans – men är de verkligen samma sak? Svaret är nej. Trots att de båda är avgörande för framgångsrika organisationer, har de olika syften och kräver olika insatser. Här reder vi ut skillnaderna och varför det är viktigt att förstå dem för att skapa hållbara och högpresterande arbetsplatser.

Psykologisk trygghet: Nyckeln till teameffektivitet

Amy Edmondsons forskning har gjort psykologisk trygghet till ett välkänt begrepp, och med rätta. Det handlar om att skapa en arbetsmiljö där teammedlemmar vågar ta risker, dela idéer och erkänna misstag utan rädsla för negativa konsekvenser. Detta är en förutsättning för innovation, lärande och högpresterande team.

När psykologisk trygghet finns i ett team blir beslutsfattandet snabbare, problemlösningen effektivare och samarbetet starkare. Det handlar om teamets dynamik – hur individer samspelar – snarare än en individs upplevelse av trivsel eller stress.

Psykosocial arbetsmiljö: Grunden för välmående

Psykosocial arbetsmiljö är ett bredare begrepp som omfattar arbetsrelaterade faktorer som påverkar medarbetarnas psykiska hälsa och välbefinnande. Det inkluderar faktorer som arbetsbelastning, ledarskap, relationer på jobbet och balansen mellan arbete och fritid. En sund psykosocial arbetsmiljö minskar riskerna för stress, utbrändhet och sjukfrånvaro.

Med andra ord handlar psykosocial arbetsmiljö om välmående och hälsa, medan psykologisk trygghet fokuserar på teamets prestation och utveckling.

När begreppen möts – och krockar

Trots sina olikheter finns det överlapp. Ett team kan ha en god psykosocial arbetsmiljö men sakna psykologisk trygghet. Det innebär att medarbetarna trivs, men ändå inte vågar utmana idéer eller ifrågasätta beslut – något som hämmar kreativitet och utveckling.

Omvänt kan ett team ha hög psykologisk trygghet men en mindre optimal psykosocial arbetsmiljö. Medarbetare kan känna sig trygga att uttrycka sig, även om stressnivån är hög.

Varför det är viktigt att skilja på begreppen

För att bygga framgångsrika och hållbara arbetsplatser behöver vi förstå att psykologisk trygghet och psykosocial arbetsmiljö inte är samma sak. De fyller olika funktioner och kräver olika insatser. Det är väl relevant i sammanhanget, att påminna om att det är lagstadgat att arbeta systematiskt med den psykosociala arbetsmiljön, medan att skapa psykologisk trygghet i team är helt frivilligt.

Vi vet dock numera att de som inte inser hur psykologisk trygghet bidrar till effektivare team riskerar att halka efter. Det kanske inte är ett måste enligt lagen, men det är avgörande för att ligga steget före i konkurrensen.

 

Läs också: Psykologisk trygghet – inget jäkla myspys.

Eva Lindvik

Dela inlägget