En hjärnvänlig arbetsplats – för ökad mental hälsa

Alla Doers

En hjärnvänlig arbetsplats – för ökad mental hälsa

Alla Doers

Det är dags att prioritera mental hälsa på arbetsplatser!

Den 10 oktober, är det World Mental Health Day, ett inititaiv som startats av World Federation for Mental Health. Årets tema är “It is time to Prioritize Mental Health in the Workplace”.

Vi på Doings kan inte hålla med mer – det är hög tid att prioritera och organisera för mental hälsa, även på våra arbetsplatser. Temat är mer aktuellt än någonsin. Vi står inför utmaningar (och förvisso också möjligheter) som accelererad digitalisering, ekonomisk osäkerhet och en geopolitisk otrygghet. Arbetslivet (och resten av livet, för den delen) förändras ständigt och kraven på adaptivitet och utveckling hos oss individer har väl aldrig varit högre.

Varför är mental hälsa på arbetsplatser viktigt just nu

  • Utsuddade gränser mellan arbete och fritid – Arbetslivet och privatliv har, sedan pandemin, suddat ut sina gränser då många företag har övergått till hybrid- eller distansarbete. Skillnaden mellan jobb och fritid blir alltmer svävande, vilket  kan skapa otrygghet hos många. Då gränserna mellan arbete och fritid blivit otydliga kan medarbetare uppleva svårigheter att ”stänga av”. Vi märker att många upplever att de måste vara tillgängliga, vilket skapar en konstant stress och utmattning.
  • Stigande psykisk ohälsa – Flera studier visar att stressrelaterade sjukdomar, utmattning och ångest är på uppgång. Enligt WHO kostar psykisk ohälsa den globala ekonomin ungefär en miljard USD per år i produktivitetsförluster. Att inte prioritera mental hälsa på arbetsplatsen är alltså inte bara ett moraliskt problem, utan också ett ekonomiskt.
  • En generation med höga förväntningar – Dagens arbetskraft, särskilt yngre generationer, har högre förväntningar på sina arbetsgivare när det gäller välbefinnande och mental hälsa. De värdesätter balans mellan arbete och privatliv och vill arbeta för företag som tar sitt ansvar för medarbetares välmående.

Arbeta proaktivt med mental hälsa

Vi är således utmanade i vår trygghet och förutsägbarhet på många plan, vilket påverkar den mentala hälsan. Vi tillbringar cirka en tredjedel av vår vakna tid på jobbet. Under en livstid handlar det i om 100 000 timmar! Som arbetsgivare behöver vi därför nu, mer än någonsin, prioritera att organisera och planera för att stärka den mentala hälsan på arbetsplatsen. För vi kan göra skillnad!

Fokus bör vara att arbeta proaktivt för att inte bara undvika mental ohälsa, utan också stärka och optimera engagemang och prestation. Här ger oss neurovetenskapen viktiga nycklar för hur vi ska arbeta och organisera oss på våra arbetsplatser.

En hjärnvänlig arbetsplats – 4 råd

Vad kan vi göra för att anpassa arbetsplatsen mer efter hur vår kropp och knopp fungerar? Vad har forskningen, sedan lång tid tillbaka, visat funka bäst för vår mentala hälsa? Här är 4 råd från oss:

  1. Anpassa arbetsflöden för hjärnans naturliga rytmer. Forskning visar att vår hjärna fungerar bäst i cykler av intensiva arbetsperioder på 90–120 minuter, följt av en paus. Arbetsgivare kan uppmuntra medarbetare att arbeta i sådana ”spurtar” för att maximera både effektivitet och välmående.
  2. Skapa utrymme för mindfulness och meditation. Inför mindfulness-träning på arbetsplatsen, vilket är välgrundat i neurovetenskap. Mindfulness har visat sig minska aktiviteten i den del av hjärnan som är aktiv vid oro och självkritik. Och istället öka hjärnans kapacitet för koncentration och lugn. Tips är att t.ex ha ett tyst litet rum där man kan ta en medveten paus.
  3. Bygg en arbetsmiljö som gynnar kognitiv återhämtning. Neurovetenskap visar att vi presterar bäst i miljöer som tillåter intensivt fokus varvat med kognitiv återhämtning. Arbetsplatser kan genom att erbjuda tysta zoner för koncentrerat arbete. Men också ha sociala och kreativa utrymmen där hjärnan kan slappna av och återhämta sig. Digitalt bör vi säkra  utrymmen för ”löst snack” likasåväl.
  4. Fokusera även på arbetsmiljön hemma När vi designar våra arbetsplatser enligt de här tipsen, är det bra att ha med oss att vi behöver nudga oss själva och varandra, även i den hybrida miljön. Det kan innebära att vi kommer överens om pauser fast vi är på olika ställen och säkra att hemmamiljön tillåter både fokus och återhämtning. Bra att komma ihåg att de där fysiska arbetsmiljörundorna, för att kolla att inte någon snubblar på en sladd, nuförtiden även behövs för hemmakontoret!

Vinsterna med att prioritera mental hälsa på arbetsplatsen

Mental hälsa på arbetsplatsen är inte bara en personlig fråga för medarbetarna, det är en strategisk fråga för arbetsgivarna. Företag som prioriterar mental hälsa upplever inte bara ökad produktivitet och lägre sjukfrånvaro, utan också högre medarbetarnöjdhet och engagemang.

Vi brinner för dessa frågor! Inte bara för att det är viktigt utan också för att vi är nördigt intresserade av hur människan funkar bäst, både som individ och i team. Detta för att hitta lösningar för att ständigt stärka engagemanget på arbetsplatser idag. Inte minst på vår egen!

VI hjälper dig gärna att designa en hjärnvänlig arbetsplats för att stärka er mentala hälsa. Slå en signal, skicka snigelpost eller den snabbare varianten så hörs vi!

Alla Doers

Dela inlägget