Framtidens konkurrenskraft är allas angelägenhet

Alla Doers

Framtidens konkurrenskraft är allas angelägenhet

Alla Doers

Nuförtiden kretsar snart sagt alla våra kunduppdrag på ett eller annat sätt kring en gemensam nämnare: strategisk kompetensförsörjning. Oavsett om det handlar om arbetsgivarvarumärke, kultur, kommunikation, hållbarhet eller ledarskap. Morgondagens kompetens är alltid en kritisk faktor för företagens långsiktiga framgång.

Ägandeskapet

Vi har ett par spaningar. Eller, den första kanske snarare är en krämpa. I många organisationer betraktas den strategiska kompetensförsörjningen fortfarande som en separat HR-fråga. Något som “HR-avdelningen ska lösa”. Med tanke på att den strategiska kompetensförsörjningen genomsyrar hela verksamheten, är detta en ganska urkass utgångspunkt. Som tur är, ser vi också att fler och fler företag börjar inse att långsiktig konkurrenskraft inte bara bygger på rätt produkter, teknologi eller affärsmodeller. Utan på hur väl vi mobiliserar och utvecklar våra medarbetares förmågor – både för engagemanget och företagets framtid, är konkurrensfaktorn.

I en tid av snabba teknologiska skiften, förändrade demografiska mönster och en orolig omvärld, där medarbetarna söker mer än bara en lön, blir det tydligt. Kompetensförsörjningen är ingen HR-silo! Det är en affärskritisk, strategisk fråga för hela bolaget. Och för att möta denna utmaning behöver vi ett nytt förhållningssätt till kompetensfrågan.

Vad är strategisk kompetensförsörjning – egentligen?

Vi måste få gnälla lite: uttrycket ”strategisk kompetensförsörjning” är inget som kittlar i kistan direkt. Det känns torrt, byråkratiskt och mekaniskt. Som om det bara handlade om att planera rätt kompetens på rätt plats, utan att engagera människors potential. Och som om vi hade ett facit på vilken kompetens som behövs. Så var det kanske tidigare, när HR kunde hantera kompetensfrågan och successionsplaneringen på ett utmärkt sätt. Men idag behöver vi kompetens som inte ens universiteten hunnit identifiera, och som företagen knappt vet hur den ser ut.

Vad händer om vi istället pratar om ”kompetensdriven tillväxt” eller ”framtidskapacitet”? Kanske inte perfekta ord, men de signalerar något annat. De visar att det handlar om utveckling, innovation och konkurrenskraft – inte bara administration.

Kompetensfrågan – ett gemensamt ansvar

Kompetensförsörjning är inte längre något som kan delegeras till en enskild avdelning. Det måste integreras i varje strategiskt beslut – från affärsutveckling till budgetprocesser och tillväxtstrategier. Ledningen behöver gemensamt identifiera och tydliggöra vilka kompetenser som är avgörande för företagets konkurrenskraft. Och förankra detta i affärsplanen och organisationen.

Och låt oss inte glömma kraften i kollektivt lärande och delande! Kompetens ska spridas inom företaget, inte hållas i silos. Att skapa en lärandekultur där alla känner ansvar – inte bara för sin egen utveckling, utan även för sina kollegors – är en av de mest kraftfulla drivkrafterna för engagemang. Och engagemang är, som vi vet, bränslet för både innovation och tillväxt.

Framåt, uppåt!

Det är hög tid att tänka nytt kring hur vi pratar om och arbetar med strategisk kompetensförsörjning. Det handlar inte längre om att bara identifiera rätt kompetens. Det handlar om att koppla den direkt till strategin, frigöra potentialen och säkerställa att både individ och organisation utvecklas tillsammans. För framtidens konkurrenskraft handlar inte bara om att ha rätt människor på rätt plats . Det handlar om att säkra hela affärens framtid genom att skapa en kultur där människors kompetens får blomstra. Och där hela företaget gemensamt äger sin tillväxt.

Alla Doers

Dela inlägget