Bloggen

Tack Corona

Skriven av Emma Forsgren & Gustav Roth

Den här våren har det varit mycket snack om ”när vi återgår till det normala.” Men de flesta av oss har nog börjat inse att det normala, as we know it, knappast kommer tillbaka. Och precis som många säkert redan tänkt – frågan är om det är så himla tokigt? 

En undersökning från Storbritannien visade att det bara var 1 av 10 som ville återgå till förhållandena före Coronakrisen. Twitter meddelande nyss att alla anställda som vill, får fortsätta jobba hemifrån för evigt. En kund till oss meddelade att deras effektivitet gått upp med ofattbara 50% tack vare att folk jobbar hemifrån! Och internt hos oss konstaterade vi (10 personer) att vi sparar in drygt 150 timmar i veckan på pendlingstid och inställelsetid till möten genom att jobba hemifrån.  

Med all denna förståelse om vinster och effektivitet med distansarbete, möter vi fortfarande ledare som utbrister Men hur ska jag veta att de jobbar när jag inte SER dem?”  

Tillitsproblemet

Det här med tillit är lätt i teorin men svårare i praktiken. Vi konstaterar att många av oss medarbetare idag är priviligerade att få jobba med något vi är intresserade av och brinner för. Vi som har s.k. kunskapsarbeten har för länge sedan insett att gränserna mellan jobb och fritid suddats ut. Våra bästa idéer kommer till oss på löprundan, i duschen eller till frukostkaffet. Skollägerlogistiken och bankmötet behöver roddas med under kontorstid. Kompetensutvecklingen får vi i form av kvällsläsning eller poddpromenader. Och för detta behöver vi organisatoriska strukturer, ett disciplinerat självledarskap och framförallt tillit till varandra. 
 

Värdeskapare

Är det något Corona-krisen har gett oss så är det nya perspektiv. Att bli utslängd ur ekorrhjulet har gett oss möjlighet att hitta nya arbetssätt, att släppa på måsten och planer och att hitta en annan balans i livet. Och det kommer att bli extra tydligt när vi kommer ut på andra sidan: de arbetsgivare och ledare som förväntar sig att medarbetarna som på en given signal kommer att dyka upp fysiskt på kontoret 8-17, lika motiverade och effektiva som vanligt behöver tänka om. Det är värdet vi ska mäta, inte tiden! En rapport från Randstad visar att flexibla arbetstider och möjlighet att jobba hemifrån är bland de förmåner vi rankar allra högst hos en potentiell arbetsgivare. (Och detta var pre Corona!). Att kunna styra över var och till viss del när man utför sitt arbete är redan en konkurrensfaktor ur arbetsgivarsynpunkt och kommer att vara en hygienfaktor inom kort. Arbetsgivare som inte inser det kommer att bli övergivna av kompetenta medarbetare som vill skapa värde – på sina villkor.

Tillit är den enda vägen 

Vi är övertygade om att arbetslivet post-corona allt mer kommer att präglas av frihet, självledarskap och tillit. Vi ser framför oss en situation där man som medarbetare har större frihet att bestämma var man utför sitt arbete och att man delar sin arbetstid mellan hemmet och kontoret. Där man väljer att vara på kontoret för att träffa sina arbetskamrater, för att vara kreativa tillsammans eller för att byta miljö. Och där man väljer att arbeta hemma för att fokusera och minska stressen mellan arbete och privatliv. 

Klart vi behöver träffas ibland – för att bygga relationer, vara kreativa och samarbeta osv. Men vi har insett att vi kan göra betydligt mer än vi har trott, bättre och effektivare hemifrån. Det är där självledarskapet och tilliten kommer in! Precis som du som arbetsgivare måste lita på att dina medarbetare gör sitt bästa i varje situation måste du också säkerställa att de alla har de verktyg och resurser som behövs för att göra det. Och som medarbetare behöver vi kunna leda oss själva och varken jobba eller sortera tvätt (eller vad man nu är orolig att folk pysslar med) dygnet runt. 

Lär och lev tillsammans 

Sällan har arbetslivet förändrats så mycket på så kort tid som nu. Kan du och din verksamhet skapa den bästa medarbetarupplevelsen och tillitskulturen, tillsammans med ett socialt kontor som man VILL komma till när man behöver, har du mycket att vinna. Så se till att fatta sunda, hållbara beslut som ni kan stå för och känna er stolta över. Både nu och sen.  

Låt oss tillsammans se till att det nya normala är bättre, flexiblare och skapar mer värde än det gamla. Receptet är simpelt – satsa och lita på era medarbetare! Det har ni tillbaka, tio gånger om.

Vill du läsa mer om hur tillit gör skillnad?


Läs här om hur Yasuragi byggt sitt ledarskap och sin kultur på just tillit.

Dela inlägget