Bloggen

Utan samarbete – ingen digitalisering

Skriven av Sanna Sundell

De som fortfarande hävdar att digitalisering bara handlar om teknik har missat hela poängen.

I början handlade digitalisering om papper som scannades in och blev därmed digitalt. Digitaliseringen har de senaste 10 år accelererat i raketfart med det ökade användandet och tillgängliggörandet av internet och antalet datorer. Digitala lösningar är idag av en del av vår vardag, utan att vi ens tänker på det. Digitaliseringen har också i många avseenden disruptat flera av våra beteenden, kring hur vi konsumerar t.ex. olika medier. Vi har branscher som genom digitaliseringen gjort om hela sin affärsmodell, där musikindustrin är ett av de mest konkreta exemplen. Jag menar, när köpte du en CD-skiva sista?

Digitaliseringen är idag långt mycket mer än system, IT och teknik. Det är systemen som  möjliggör själva digitaliseringen, dvs själva processen. För mig, handlar digitaliseringen i grund och botten om samarbete. Samarbete mellan avdelningar, samarbete mellan kompetenser och samarbeten mellan funktioner. Det handlar också om samarbeten mellan olika aktörer i samhället, samarbeten där konkurrenter blir samarbetspartners och samarbeten där generationer möts. Ett exempel där konkurrenter gick ihop för att förenkla kundens vardag, var när storbankerna digitaliserade betalningar genom Swish.

Genom samarbete når vi effektivitet, lönsamhet, smartare lösningar och kan maximera våra resurser, både som individer, organisationer och företag.

Den interna digitaliseringen sprider sig nu snabbare än någonsin i företag. Digitala möten via video, dokumenthantering online och chat-rum är en del av våra vardagar. Om samarbete är grunden för digitalisering, så innebär det att varje silo förhindrar digitalisering och därmed samarbete. Ett nytt verktyg för att underlätta för en avdelning, kan skapa en djupare silo gentemot en annan avdelning. Arbetar man inte medvetet med digitalisering, kan den orsaka nya silos.

Tänk om, varje gång du läste ordet digitalisering, skulle byta ut det mot samarbete. Vad skulle hända? Och istället för att fråga vad kan vi digitalisera – fråga dig själv, ditt team och din ledningsgrupp – hur kan vi samarbeta mer?

Jag tror att det som skulle hända då är att det plötsligt skulle just börja hända saker. Samarbete innebär ett görande, en rörelse. Vi får aldrig glömma att digitalisering inte sker utan människor. Det är vi som bygger de ekosystemen där digitaliseringen sker, både internt och externt. Bygger vi dem för att öka samarbete, är det de vi får.

Vi måste ta ansvar för varför vi digitaliserar. Om vi gör det med och genom samarbete når vi så mycket längre, så mycket mer och framförallt – tillsammans blir vi bättre.

Nyfiken på att höra mer om hur du kan bli konkurrenskraftig genom digitalt samarbete? Kom och lyssna på vårt seminarium i Almedalen!  Eller vänta tålmodigt till vårt frukostsamtal på samma tema i höst. Anmäl dig redan nu på här på hemsidan!

 

 

 

 

Dela inlägget