The Asshole Test

Gustav Roth

Gustav Roth

Låt mig berätta om tre personer som har förstått kopplingen mellan medarbetarupplevelse, välmående och ökad lönsamhet.

Emotionella skills

Vet ni han riskkapitalisten Chris Sacca? Med sitt stora skägg och karaktäristiska skogshuggarskjorta ser han ser lite ut som en rockstjärna i ett band för Söderhipsters. Sitt okonventionella yttre till trots är han är vid 44 års ålder god för sisådär 10 miljarder kronor och troligen en av de mest inflytelserika affärspersonligheterna i USA. Detta genom att i början av 00-talet investera i små, på den tiden relativt okända, start-ups som Twitter, Uber och Kickstarter och Instagram. Och resten är som man brukar säga – historia.

Jag lyssnade på karln för några år sedan på Brilliant Minds konferensscen på Grand Hotel i Stockholm. Chris får en fråga om hur han har valt ut företagen som han investerat i och hur han lyckats pricka in så många framgångssagor. Han gjorde helt enkelt den vanliga utvärderingen och när allt det sedvanliga var gjort återstod det som han kallade för The Asshole Test.

The Asshole Test innebär att han frågar VDn i företaget om hen någon gång har arbetat i omsorgsverksamhet alternativt i restaurangbranschen. Är svaret på frågan nej investerar han icke!

Vaför är det här så viktigt? Jo, Chris anser man måste ha arbetat i yrken med relativt sett lägre social status, som ett bevis på en sorts grundläggande ödmjukhet och förståelse för människors behov, medarbetarupplevelse och dess betydelse. Det här menar Chris, ger en VD just de emotionella skillsen som krävs för att överhuvudtaget förstå medarbetarengagemang och kunna hjälpa företaget nå långsiktig framgång. Och tittar man på hur det gick för hans portfölj så känns det som att han vet vad han pratar om…

Medarbetarindex

En till som vet vad han pratar om här hemma i vår lilla del av världen, är Mårten Westberg. Han har knäckt koden till att bli framgångsrik på börsen. Westberg menar att det inte bara handlar om att lusläsa årsredovisningar utan om att hitta bolag med stigande medarbetarindex. I bolag där medarbetarna har en positiv utveckling i sin medarbetarroll stiger nämligen aktiekursen! ”Det är ungefär 2,5 gånger bättre att köpa aktier i ett företag där engagemanget stiger än där det inte gör det”, säger Westberg.

Välmående

Som avslutning vill jag lyfta fram en till person som vet vad han pratar om. Det är vår kund, en VD i ett mellanstort företag. De som har jobbat med honom beskriver honom i nästintill kärleksfulla ordalag. ”En väldigt fin man”, ”visionär”, ”bryr sig om sina medarbetare”, ”den mest fantastiska VD jag träffat”. Och efter att själv ha träffat honom så kunde jag bara hålla med. Han var precis en sån där person som man själv skulle ha som chef.

Kunden i fråga har sedan ungefär ett år använt sig av ett pulsmätningsverktyg för att mäta och utveckla företagets kultur, engagemang och ledarskap. Om detta skulle han göra en presentation på ett event härom veckan. Jag delade scenen med honom. Från scenen berättade VDn för åhörarna om varför han hade valt att använda sig av detta verktyg. ”För att tjäna mer pengar!”, sade han utan att blinka. ”Och jag är helt säker på att vi kommer tjäna mer pengar genom att se till att människorna i vårt företag mår så bra som möjligt”.

Medarbetarupplevelse

De här tre personerna har förstått kopplingen mellan medarbetarupplevelse, välmående och ökad lönsamhet. De tror inte, utan VET att det är kvaliteten på de mjuka variablerna i organisationen som ger de svarta siffrorna! De här tre är inte ensamma. Det här uppvaknandet sker på så många fronter just nu.

Med andra ord borde kontinuerlig mätning av medarbetarupplevelse och förstå hur människorna i organisationen har det, för att kunna göra saker ännu bättre, vara en no brainer! Visst?

Jag diskuterar gärna vidare med dig som är intresserad, över en kopp kaffe. On me!

Mera inspo på teamt att må bra på jobbet här.

//Gustav

Dela inlägget